رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه گفت: نشت اشعه از رادیوتراپی بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه به دلیل سرقت سربها کمتر از اشعه دریافتی از طبیعت است و جای نگرانی وجود ندارد.
قباد محمدی در نشست خبری که امروز در دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه برگزار شد، اظهار داشت: موضوع سرقت سربهای رادیوتراپی بحران علمی نبود و تنها به یک بحران رسانهای تبدیل شد که موجبات تشویش اذهان عمومی را فراهم کرد.
وی عنوان کرد: نشتی که دستگاه رادیوتراپی به طبقه بالا که سربهای آن به سرقت رفته میدهد، کمتر از میزان اشعهای است که مردم از طبیعت و کیهان دریافت میکنند.
محمدی با اشاره به اینکه احتمال وجود دارد کسی که در معرض اشعه قرار دارد آسیب ببیند، اما قابل بررسی و ارزیابی نیست گفت: تمام اطراف دستگاه غیر از زمین سربکوبی شده و در ۶ جهت درمان میکند و ممکن است جهت آن برای بیماران مختلف تفاوت داشته باشد.
وی افزود: تنها برای ۱۰ درصد از بیماران اشعه از پایین به بالا و به سمت سقف تابیده میشود و نیمی از این بیماران نیز اشعه با دز بالا را دریافت میکنند.
محمدی بیان کرد: چنانچه روزانه ۱۰۰ بیمار وجود داشته باشد تنها برای پنج مورد اشعه از سقف عبور میکند که همان پنج مورد نیز یک دقیقه اشعه دریافت میکنند، در واقع در هر ۲۴ ساعت تنها پنج دقیقه اشعه از سقف نشت پیدا کرده که ممکن است کسی در آن زمان تردد نکرده باشد.
وی گفت: علاوه بر این اشعهای که از سقف عبور کرده خیلی زیاد نیست، زیرا حداقل ۷۰ درصد اشعه برای درمان بیمار جذب بدن او شده و احتمال بیماریزایی اشعه بسیار پایین است و قابل ارزیابی نیست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: با این وجود بعد از اطلاع از سرقت سربها فیلد درمانی به سمت بالا حذف شد و اکنون دستگاه به صورت سالم در حال فعالیت است و هیچ خطری کسی را تهدید نمیکند.
وی با اشاره به اینکه اکنون با حداکثر انرژی دزیمتری انجام شده در صورتی که برای درمان بیمار تا این حد انرژی استفاده نمیشود گفت: اما این سرقت در واقع جنایت در حق بیماران سرطانی بود که مجبور شدیم برای ارزیابی موقعیت دستگاه را به مدت سه هفته تعطیل کنیم.
محمدی با بیان اینکه این اشعه برای درمان بیمار سرطانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند تنظیم شده است افزود: زمانی که اشعه نشت پیدا کرده بسیار کوتاه و در بدترین حالت کمتر از یک ماه بوده و روزانه پنج دقیقه نشتی داشته و اگر کسی دریافت کرده باشد از میزان اشعهای که فرد از یک بار سیتیاسکن دریافت میکند کمتر است.
وی با بیان اینکه در این زمینه دو نفر دستگیر شدهاند که از نیروهای شرکتی بیمارستان هستند، افزود: دستگاههای امنیتی به موضوع ورود کردهاند و سارقان در مرحله بازجویی هستند که سربهای سرقت شده پیدا شوند.
محمدی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۴۰۰۰ سرب سفارش دادهایم که هفتگی به دست ما میرسد، گفت: تاکنون ۱۵۰۰ قطعه سرب به سقف افزوده شده و این کار هر هفته انجام و نشت اشعه سنجیده میشود و هر زمان نشت به صفر برسد سرب جدید خریداری نمیشود، البته میزان نشت نشان به روزهای اول بسیار کم شده اما هنوز به صفر نرسیده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: اکنون دستگاه با سلامت کامل کار درمان را انجام میدهد و هیچ تهدیدی کادر درمان و ارباب رجوع را تهدید نمیکند و سارقان تحت پیگرد قضایی قرار گرفتند.
نصیری رئیس بیمارستان امام رضا(ع) نیز در این نشست اظهار داشت: اقدامات حفاظتی بخشهایی هون رادیوتراپی به طور معمول با بتن یا ترکیب بتن و سرب انجام میشود و در این بیمارستان با توجه به قدمت موجود از ترکیب بتن و سرب استفاده شده و چون بخشی از سرب سرقت رفته مقداری نشتی وجود دارد و با اضافه کردن تدریجی سربها این نشتی به زیر حدمجاز میرسد و تا آن زمان اقدامات حفاظتی وجود دارد.
نصیری گفت: اوایل اردیبهشتماه سرقت قطعات سربی رادیوتراپی بیمارستان از طریق حراست به ما گزارش شد و همان موقع بلافاصله دزیمتری انجام شد.
وی عنوان کرد: با توجه به اینکه سرقت سربها از سقف انجام شده بود پیشبینی میشد نشت اشعه نیز از قسمت سقف رخ داده باشد و با دزیمتری نشتی تأیید شد.
نصیری گفت: باید استراتژی را پیش میگرفتیم که در درمان بیماران نیز وقفهای ایجاد نمیشد و حفاظت از کارکنان بیمارستان نیز مدنظر میبود.
وی افزود: سقف رادیوتراپی زیر ورودی سطح دو بیمارستان قرار دارد و نشتی در این محوطه اندازهگیری شد که قیمت خیلی کوچکی کنار ورودی نشتی بیش از حد مجاز گزارش و بلافاصله اقدامات حفاظتی انجام شد.
نصیری فیلدهای درمانی که اشعه به سمت بالا است قطع شد گفت: در ابتدا ورودی این بخش از بیمارستان مسدود و این بخش به مدت سه هفته تعطیل شد و بعد از آن در حین فعال بودن بخش نشتی اشعه به سمت بالا نداشتیم.
وی افزود: با مشورت پزشک معالج بیماران تنها فیلدهایی که اشعه به سمت بالا تابش میکند حذف شد زیرا اشعه تنها از طریق سقف نشت پیدا میکرد.
نصیری با بیان اینکه این بخش از بیمارستان محل استقرار دائم نیست و مراجعهکنندگان تنها از این بخش عبور می کنند گفت: تنها ۱۰ درصد بیماران نیاز به تابش اشعه از پایین به بالا دارند، بنابراین اگر نشتی وجود داشته باشد تنها در حد اشعهای است که ما از طبیعت و کیهان دریافت میکنیم.
وی با بیان اینکه در هر مکان و نقطهای در صورت دزیمتری تابش اشعه وجود دارد افزود: بنابراین چنانچه فردی از نشتی اشعه رادیوتراپی دریافت کرده باشد در حد اشعه طبیعی است و احتمال آسیبدیدگی بسیار پایین است.
نصیری بیان کرد: در مهرماه ۱۴۰۱ مجوز کار با اشعه از سازمان ملی اتمی برای بیمارستان امام رضا(ع) دریافت شده و به صورت دورهای نیز دزیمتری محیطی انجام میشود و مشکلی گزارش نشده است.
وی گفت: آخرین دزیمتری بهمن ماه سال گذشته انجام شده بود و بعد از آن در اسفند و فروردین دستگاه به دلیل نقص فنی به مدت ۳۶ روز غیرفعال بود و اوایل اردیبهشت گزارش سرقت داده شد.
نصیری افزود: عدم آگاهی مردم از این موضوع و به کار بردن عبارات نادرست توسط برخی رسانهها سبب شده برخی حتی در نقاطی دور از بیمارستان نگران دریافت این اشعه باشند.
وی عنوان کرد: در رادیوتراپی به طور معمول از اشعه ایکس برای درمان استفاده میشود و یک موج الکترومغناطیسی همچون نور لامپ است که با خاموش شدن دستگاه اشعه نیز قطع میشود و هیچ نشتی به اتاق مجاور هم وجود ندارد.
نصیری گفت: مواد رادیواکتیو قابلیت پخش دارند اما اشعه ایکس با خاموش شدن دستگاه قطع میشود و آلودگی پرتویی که در برخی افراد ایجاد نگرانی کرده پایه و اساس ندارد.
شوری تأمین و استانداری پیگیر برخورد قاطع با سارقان هستند
مجد، مدیرعامل پدافند غیرعامل استانداری کرمانشاه نیز در این نشست، اظهار داشت: کار نظارت و بررسی از بخش مربوطه انجام شد و با توجه به گزارش متخصصان مورد خاصی مشاهده نشد.
وی با بیان اینکه استاندار نیز از این بخش بازدید کردند و قول داده شده با مسببان که در درجه اول سارقان هستند برخورد جدی شود عنوان کرد: در این موضوع در خدماتدهی به بیماران سرطانی اخلال ایجاد شده و جان این افراد به خطر افتاده است.
مدیرعامل پدافند غیرعامل استانداری کرمانشاه گفت: نشت اشعه مربوط به سقف است که استفاده از این فیلد به ساعات اداری موکول شده که کسی در معرض آسیب قرار نگیرد.
وی افزود: شورای تأمین و استانداری نیز به طور جدی پیگیر هستند که دستگاه قضایی با افراد بازداشت شده برخورد قاطع داشته باشد که عبرتی برای سایرین شود.
مجد بیان کرد: احتمال دارد سارقان شناختی نسبت به سرب نداشته و تنها ارزش مالی را در نظر گرفتهاند.