یکشنبه, ۹ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-12-29
کد خبر: 5339 |
تاریخ انتشار : ۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۰ |
ارسال به دوستان
پ

درحالی طبق تصمیم جدید بانک مرکزی صرافی‌ها و شعب منتخب بانک ها باید ۵ هزار یورو ارز سهمیه ای را براساس نرخ بازار متشکل به متقاضیان بفروشند که مشاهدات خبرنگار ما نشان می دهد، برخی صرافان فروش ندارند و به خریداران می‌گویند سراغ بانکها بروند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، براساس سیاست جدید بانک مرکزی ارز سهمیه ای که پیش از این سالی یک بار به میزان ۲ هزار دلار در ازای هر کارت ملی به خریداران داده می‌شد به ۵ هزار یورو افزایش یافته است. البته در بخشنامه ابلاغی تاکید شده که شعب منتخب بانک‌ها و صراف‌ها این میزان ارز را باید به نیازهای ضروری در سرفصل «تامین نیازهای ضروری» پرداخت کنند.

با این حال با وجود گذشت چند روز از ابلاغ رسمی بانک مرکزی مشاهدات خبرنگار تسنیم از صرافی‌های سطح شهر نشان می‌دهد که برخی صرافی‌ها فروش ارز ندارند و به خریداران توصیه می‌کنند که به شعب منتخب بانک‌های عامل مراجعه نمایند. این درحالیست که بانک مرکزی تاکید داشت فروش ارز سهمیه‌ای هم از طریق شبکه صرافی و هم از طریق شعب منتخب بانک‌ها انجام خواهد شد.

کسب اطلاع خبرنگار تسنیم از تعدادی از صراف‌ها درباره چرایی عدم فروش ۵ هزار یورو ارز سهمیه‌ای در این صرافی‌ها بیانگر آن است که برخی از محدودیت‌ها و عدم تطبیق با قوانین جدید موجب بروز اخلال در فروش ارز به متقاضیان شده است.

یکی از صراف‌ها می‌گوید: مهمترین عامل محدودیت تراکنش‌های کارتخوان است چرا که در هنگام خرید بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان نمی‌توان از طریق کارتخوان پرداخت کرد و مابقی مبلغ را باید به صورت ساتنا پرداخت کرد ولی عملیات ساتنا ممکن است طول بکشد و تا زمانی که پول به حساب صرافی نرسد صرافی نمی‌تواند ارز را به متقاضی بفروشد چرا که فیش‌های تقلبی ساتنا در مقاطع قبلی از سوی برخی از خریداران داده شده و کلاه برداری از این محل زیاد بوده است.

مشکل بعدی در شیوه خرید ارز توسط صراف‌ها از بازار متشکل ارزی است در این حالت که بین صراف‌ها اصطلاحا به حراج هلندی معروف شده است، امکان مشاهده نرخ توسط صراف وجود ندارد و اگر صراف بخواهد ارز بخرد باید اول قیمت مورد نظرش را در سایت ثبت کند بعد از نیم الی یک ساعت درصورت تایید بانک مرکزی و بازار متشکل موفق به خرید می‌شود.

صرافها طبق دستور العمل دولت قبل، مانده ارزی ندارند به همین دلیل نمی‌توانند از موجودی حساب ارزی خودشان به خریداران ارز بفروشند چرا که مانده ارزی ندارند و همه به صورت ریال است.

موضوع دیگر سقف پوزیشن باز صرافهاست که طبق دستورالعمل جدید بانک مرکزی ۳۰ هزار یورو تامین شده است؛ زمانی که صراف ۵۰ هزار دلار بخرد و همزمان ۱۵ هزار دلار را به مشتری داخل مغازه بخواهد بفروشد نمی‌تواند همزمان یورو به مشتری دیگر بفروشد چون یک حساب باز دارد و امکان معامله دیگر را ندارد چرا که باید پوزیشن ارزی صراف به زیر ۳۰ هزار برسد تا دوباره بتواند خرید و فروش انجام دهد که این موضوع عملا به روز بعد موکول می شود.

صراف در طی روز حداقل دو بار و تا سقف ۳۰ هزار دلار می تواند ارز بخرد؛ به همین دلیل محدودیت خرید و فروش دارد. این موضوع البته در اکثر شهرهای کشور برای صرافی ها مشکل ساز شده چرا که با این سقف عملا امکان فعالیت از تمام صرافی ها گرفته شده است. به عنوان مثال یک صراف در منطقه شلوغ است و امکان معامله تا ۵۰ هزار دلار هم به صورت روزانه دارد ولی صراف دیگری در یک منطقه خلوت و کوچک فعالیت می‌کند روزانه ۳۰ هزار دلار مصرف ندارد و بنابراین نمی‌تواند از بازار متشکل ارز بخرد. این درحالیست که قبلا امکان سفارش برای سقف های کوچکتر هم وجود داشت.

صرافها می‌گویند ممنوع شدن معاملات ارز صادراتی در صرافی‌ها از دیگر مشکلاتشان برای فروش ارز به مردم است چرا که ایراد وارد به خرید و فروش ارز صادراتی در صرافی‌ها قیمت کم آن بود ولی حالا که قیمت‌ها به بازار ازاد نزدیک شده صرافی‌ها هم می توانند امکان معاملات ارز صادراتی را داشته باشند.

نکته بعدی این است که صرافی‌ها امکان خرید بیش از ۱۰ هزار دلار به صورت روزانه از اشخاص حقیقی و حقوقی ندارند بنابراین چرخه خرید و فروش در صرافی ها عملا با دست اندازی مواجه شده است چرا که نه تنها نمی‌توان ارز صادراتی را بخرند و خرید ارز اشخاص حقیقی و حقوقی هم محدودیت دارند.

یکی از صرافی‌ها می‌گوید باید معاملات صراف به صراف باز شود تا بتوانیم مازاد نیاز ارزی را به صراف‌های دیگری که نیاز کمتری دارند بفروشیم در این حالت سرعت عمل خدمات ارزی هم افزایش پیدا می‌کند.

به گفته فعالان بازار ارز نوسانات ارزی اخیر و افزایش قیمت دلار در بازار طی روز جاری ناشی از مسائل سیاسی و جو روانی در بازار است اتفاقاتی که در روزهای گذشته در کشور افتاده به این نوسانات دامن زده است درحالیکه قیمت ارز در کانال‌های تلگرامی تا ۴۵ هزار تومان هم بالا رفته بود طبق اعلام صراف‌ها، هم اکنون قیمت دلار در بازار ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان است و معمولا قیمت کانال‌های تلگرامی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان بالاتر از بازار است.

یکی از صراف‌ها می‌گوید کاهش اختلاف قیمت دلار در بازار آزاد و بازار متشکل باعث ورود نیازهای واقعی به بازار شده و دیگر خبری از نیازهای کاذب و سوداگری نیست به همین دلیل هم حجم فروش در معاملات بازار ارز کاهش یافته است.

    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط دلاوران مرصاد در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید